Sıkça Sorulan Sorular

MADDE 5- (1) RG-23/09/2023-32318   Yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesi gereken öğrencilerden aşağıdaki şartlardan en az birini karşılayanlar, yabancı dil hazırlık sınıfından muaf sayılır:

  1. Yüksekokul tarafından yıl içinde yapılan yeterlilik sınavlarının birinden Yüksekokul Yönetim Kurulunun belirlediği puanı alanlar.
  2. Senato tarafından kabul edilen sınavlardan belirlenen asgari puanı alanlar.
  3. Daha önce Üniversitede veya başka bir üniversitede, başvuru yapılan tarihten itibaren beş yıldan uzun süre geçmemiş olmak şartıyla yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimi almış ve başarılı olmuş öğrencilerden muafiyetine Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından karar verilenler.

                (2) Yabancı dil hazırlık sınıfına uzaktan öğretim yoluyla devam edilmesi durumunda, hazırlık sınıfına devam etmesi gereken öğrenciler bakımından bu maddede belirtilen muafiyet koşulları geçerlidir.

23.09.2023 tarihinden önce üniversiteye kayıt olan kısmen ve bölümlerine sorumlu geçen isteğe bağlı yabancı dille eğitim veren programların öğrencilerinden sınavın yapıldığı tarihten itibaren; üç yıl geçmemesi şartıyla, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) veya (YÖKDİL) en az 60 puan veya ÖSYM tarafından yayımlanan Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri Tablosunda belirtilen sınavların herhangi birinden en az bu puana denk gelen puanın alınmış olması gerektir.

23.09.2023 tarihinden sonra üniversiteye kayıt olan hazırlık programı öğrencilerinden sınavın yapıldığı tarihten itibaren üç yıl geçmemesi şartıyla, aşağıda tabloda verilen sınavlardan en az belirtilen puanları veya seviyeleri alan öğrenci hazırlık eğitiminden muaf sayılır. 

Sınav Türü

Puan / Seviye

TOEFL IBT

84

CAE

B

CPE

C

PTE AKADEMİK

71

MADDE 8 – 

1) Yeterlilik sınavı akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.  Devam koşulunu yerine getirmemiş olan öğrenciler birinci yarıyıl sonu ve yıl sonu yeterlilik sınavına katılamazlar.

(3) Birinci yarıyıl sonunda yapılan yeterlilik sınavına; Yüksekokul Yönetim Kurulunca eğitim-öğretim yılı başında kurlara göre belirlenip ilan edilen puanı birinci yarıyıl sonu itibarıyla alan hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler ile ikinci yıllarında hazırlık sınıfına devam etmeden kendi imkânları ile yabancı dil bilgilerini geliştiren öğrenciler herhangi bir not şartı aranmaksızın girebilirler.

I. Yarıyıl Sonu (Güz Sonu) Yeterlilik Sınavına devam şartını sağlamış B1 ve B1+ kuru öğrencilerinden son kur ortalaması en az 85 puan; B2 ve C1 kuru öğrencilerinden ise son kur ortalaması en az 60 puan olanlar girebilecektir.

I. Yarıyıl Sonu (Güz Sonu) Yeterlilik Sınavına A2 kuru öğrencileri giremeyecektir.

Yıl içi notu, öğrencilerin ara sınav, küçük sınavlar, ödev ve sınıf içi değerlendirmeden aldıkları notların ağırlıkları dikkate alınarak hesaplanır. Bu ağırlıklar her eğitim-öğretim yılı başında Yüksekokul Kurulunca belirlenerek öğrencilere duyurulur. Not ortalamaları ise Öğrenci Bilgi Sisteminden (SFL) takip edilebilir.


MADDE 10 (1) RG-23/09/2023 -32318 (3) Yeterlilik, mazeret sınavlarının ve küçük sınavların mazeret sınavları yoktur. Küçük sınavların telafi sınavı yapılmaz.


MADDE 10 (1) RG-23/09/2023-32318

(1) Yeterlilik sınavları, seviye tespit sınavları ve küçük sınavlar hariç öğrencilerin giremedikleri ara sınavlarla ilgili mazeretlerinin kabulüne, Yüksekokul Yönetim Kurulu karar verir. Mazeretlerle ilgili başvurular, gerekli belgelerle birlikte mazeretin bitim tarihini takip eden yedi iş günü içinde Yüksekokul Müdürlüğüne yapılır. Bu sürenin geçmesinden sonra yapılan müracaatlar işleme konulmaz.

(2) Mazeret sınavları, önceden duyurulmak kaydıyla, akademik takvimde belirlenen tarihlerde yapılır. Bu sınavlar, mazeret sınavının yapılacağı tarihe kadar işlenen müfredatı kapsar.

MADDE 10 (1) RG-23/09/2023 -32318

(3) Yeterlilik, mazeret sınavlarının ve küçük sınavların mazeret sınavları yoktur.

MADDE 14 – (1) Öğrenciler, sınav sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren yedi gün içinde Yüksekokul Müdürlüğüne dilekçe vererek sınav sonucuna itiraz edebilirler. Sınav evrakı, (dijital ve/veya kağıt üzerinde) Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenen komisyon tarafından incelenir ve karara bağlanarak sonuç yedi gün içinde öğrenciye duyurulur. Öğrencilerin, konuşma becerisine yönelik yapılan sınavlara itiraz hakkı yoktur.”

Eğer bu öğrenciler yönetmelikte belirtilen muaf olma şartlarından birini taşımıyorsa, hazırlık sınıfına devam etmek durumundadırlar ve hazırlık sınıfını başarıyla tamamladıktan sonra bölümlerinde devam edebilirler.

Bu durumdaki öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulu Öğrenci İşleri’ne önceki üniversitelerinde hazırlık sınıfını başarıyla tamamladıklarını doğrulayan belgeyi ekleyerek bir dilekçe ile başvurabilirler. Başvurular Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilip sonuca bağlanır.

(3) Kısmen yabancı dille veya yabancı dille eğitim yapan bölümlerin hazırlık programında öğrenim gören öğrenciler yapılan toplam derslerin %85’ine devam etmek zorundadır. Sağlık nedeniyle alınan raporlar veya başka mazeretler devamsızlıktan düşülmez. Devamdan başarısız olan öğrenciler, takip eden yılda hazırlık sınıfını tekrar etmek zorunda olup, fakültelerine veya yüksekokullarına devam edemezler. Hazırlık sınıflarında, devamsızlık sınırını aşan öğrenciler Yüksekokul Müdürlüğünce bilgilendirilir ve bu öğrenciler takip eden ders ve sınavlara giremezler.

(4) RG-23/09/2023-32318 İsteğe bağlı hazırlık sınıfını okuyan öğrenciler de derslerin %85’ine devam etmek zorundadır. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt yaptıran ve yılsonunda başarılı ya da başarısız olan öğrenciler, yeni eğitim-öğretim yılında yerleştirildikleri bölüme/programa devam ederler. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına devam koşulunu yerine getirmemiş olan öğrenciler, ilgili akademik yıl süresince takip eden yeterlilik sınavlarına giremezler ve hazırlık eğitiminden vazgeçmiş sayılırlar.

(5) RG-23/09/2023-32318 Hazırlık programında, hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfından ilişiği kesilen öğrenciler Üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ayrıca bu öğrenciler, Üniversitede eşdeğer program bulunmaması hâlinde talep etmeleri durumunda ÖSYM tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin Üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.

(6) Yabancı dil hazırlık sınıfına uzaktan öğretim yöntemiyle devam edilmesi durumunda, kısmen veya isteğe bağlı yabancı dille ve yabancı dille eğitim yapan bölümlerin hazırlık programında öğrenim gören öğrenciler, uzaktan öğretim yöntemiyle yapılan toplam derslerin %85’ine ve girilen ders saatinin tamamına senkron olarak katılmak zorundadır. Çevrimiçi olarak yapılan dersler, öğrencilerin giremedikleri dersleri telafi edebilmeleri için sistemde takip eden 7 gün süresince kayıtlı tutulur ve süre sonunda bu ders kayıtları silinir. Devam koşulu asenkron katılımla sağlanamaz.

(7) RG-23/09/2023-32318 Zorunlu yabancı dil eğitimi almakla yükümlü öğrencilerin hazırlık eğitim süresi iki yıldır. İlk yılın sonunda başarısız olan öğrencilerden, ikinci yılda Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile devam mecburiyeti aranmayabilir. Bu imkândan faydalanmak isteyen öğrenciler, taleplerini ilgili akademik yılın başında Yüksekokul tarafından duyurulan tarihlerde Yüksekokul Müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdürler.

Öğrencilerimiz bir dilekçe ile Yabancı Diller Yüksekokulu Öğrenci İşlerine başvurabilirler. İncelemeler sonucunda yanlışlık var ise düzeltilecektir.



2024-25 Akademik Yılı İngilizce Hazırlık Programı Ana Ders Kitapları

A2 KURU Headway 5th EditionElementary Students Book & Workbook & Online Practice

B1 KURU Headway 5th Pre- Intermediate Students Book & Workbook & Online Practice

B1+ KURU Headway 5th Intermediate Students Book & Workbook & Online Practice

B2 KURU Headway 5th Upper- Intermediate Students Book & Workbook & Online Practice

C1 KURU Headway 5th Advanced Students Book & Workbook & Online Practice

2024-25 Akademik Yılı Rusça Hazırlık Programı Ders Kitapları

I. A1-1: A1-2: A2-1: A2-2 DİLBİLGİSİ ders kitapları: 1) Moskovkin L.V. Rus Dili Fakültesi 2) Khavronina S.A., Shirochinskaya Alıştırmalarla RUSÇA.Rus Dili. 2014 3) Ovsienko Yu.G. 'Yeni başlayanlar için Rusça dili. Ь., 2008

II. A1-1: A1-2: A2-1: A2-2 Yazma ders kitapları: 1) Belyaeva G.V. Sivenko L.S., Shipitso L.V. Yazı doğrudur. Yazma ve yazma kılavuzu. İlk seviye. , Ed. Rus dili, Moskova, 2011. 2) Lyubyanaya O.L.,Plotnikova T.A, Usova Yu.V. Yeni başlayanlar için Rus dili. Egzersizlerin toplanması. 1 bölüm. Harkov, 2008. 3) Rusça dilbilgisi üzerine bağımsız çalışma. Hazırlık bölümü yabancı öğrencileri için el kitabı. Odessa Ulusal İletişim Akademisi adını almıştır. A.S.Popova. Derleyen: Savinova S.R., Maskova N.A. Odessa, 2008.

III. A1-1: A1-2: A2-1: A2-2 Konuşma ders kitapları: 1) Vasilenko E., Lamm E. “Rusçayı dinlemeyi, anlamayı ve konuşmayı öğreniyoruz,” Moskova 1993. 2) Havronin S.A. “Rusça Konuş”, “Rus Dili-Medyası”, 2005. 3) Vokhmina L.L. Osipova I.A. “Rus sınıfı” Moskova, 2011. 4) İnternet kaynakları: https://russianpodcast.eu http://rus.lang-study.com/ https://reallanguage.club/

IV. A1-1: A1-2: A2-1: A2-2 Okuma ders kitapları: 1) Kurlova I.V. ''Rusça okumaya başlamak'': Rusça öğrenmeye başlayan yabancılar için okuma rehberi 2) ''Kale'': Rus dilini öğrenmeye başlayan yabancılar için okuma rehberi, 3. baskı, basmakalıp. Düzenleyen: O.E. Chubarova. 3) Moskovkin L.V., Silvina L.V. M34. RUS DİLİ. Hazırlık fakültelerinin yabancı öğrencileri için ders kitabı.

SFL, Yabancı Diller Yüksekokulu için geliştirilmiş bir sistemdir. Hazırlık eğitimi boyunca not öğrenme, sınav başvurusu yapma gibi tüm işlemler için kullanacağınız sistemdir.

SFL öğrenci bilgi sistemine giriş için aşağıdaki adımları takip ediniz:

1. Aşama: https://webmail.erciyes.edu.tr/ adresine giriş yapın.

• Kullanıcı adı: öğrenci no@erciyes.edu.tr

• Şifre: “Parolamı unuttum” seçeneğini seçip telefonunuza gelen SMS kodunu girin.

Bu aşamada kullanacağınız mail adresi daima, öğrenci no@erciyes.edu.tr olacaktır.

• Web mailiniz için parola belirledikten sonra sisteme giriş yapabilirsiniz.

2. Aşama: https://sfl.erciyes.edu.tr/ adresine giriş yapın.

• Kullanıcı adı: öğrenci no@erciyes.edu.tr

• Şifre: “Parolamı unuttum”a tıklayınız.

3. Aşama: Web mailinize gelen PBYS şifre sıfırlama linkine giriş yaparak, yeni şifrenizi SFL adresi için de belirleyip sisteme giriş sağlayabilirsiniz.

Kitaplarınızın ‘Online Practice’ alıştırmalarını yapıp not alabilmeniz için orijinal kitaplarınızdan çıkan kodlar ile sisteme kayıt olmanız gerekmektedir. Ardından sizlerle paylaşılacak olan ilgili sınıf kodları ile de sınıfınıza kayıt olmanız gerekmektedir. Sınıf kodları her çeyrek değişmektedir ve web sitemizde yapılan duyurularda paylaşılmaktadır. Sadece kitaplardan çıkan kod ile kayıt yapan ancak ilgili sınıf kodu ile sınıfına kayıt yapmayan öğrencilerin yapacakları alıştırmalardan alacakları puanlar sisteme aktarılmamakta ve puanlar değerlendirilmeye alınmamaktadır. Kayıt işleminin doğru yapılmaması durumunda yapılacak itirazlar kabul edilmemektedir. Bu konuda sorumluluk öğrenciye aittir. Öğrencilerin kayıt yaptırıp alıştırmaların son yapılma tarihine kadar etkinlikleri tamamlamaları gerekmektedir. Öğrencilerin yalnızca eğitim görmekte olduğu kurdaki kitap kodunu girmesi, diğer kitapların kodlarını ise muhafaza ederek ilgili kurlara geçtiği zaman girmesi gerekmektedir. Kayıt yapılması hakkındaki bilgilendirme videosuna https://ardickitabevi.com/erciyesuni.html adresinden ulaşabilirsiniz. Kayıt yapılması sırasında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da kullanıcı adının kayıt yaparken sisteme gireceğiniz e-posta adresiniz olmasıdır. E-posta adresinizin ad ve soyad bilgilerini açıkça içermesi önerilmektedir. Takma ad vb. e-posta adreslerinin kayıt ve takibinde sorunlar yaşanmaktadır. Tüm kitaplar için kullanılacak e-posta adresinin aynı olması gerekmektedir.

Sınıf değişikliği: Sistemde yer alan ‘’Class Settings’’ bölümüne giriş yaparak ‘’Change Class’’ seçeneği seçilir ve ilgili sınıf kodu girilerek sınıf değişikliği yapılır.

Online Practice içeriğinde sorumlu olunan bölümler: Her çeyrek başında okulumuz web sitesinde yapılan duyurularda, Online Practice içeriğinde sorumlu olunan bölümler öğrencilerle paylaşılmaktadır ve ilgili içeriğin belirtilen tarihe kadar öğrenciler tarafından tamamlanması beklenmektedir.